Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

День весняного рівнодення

Переглядів: 696

20 березня наша планета проходить через момент сонячного рівнодення. Разом із тим, розпочинається весна за астрономічним, природним, календарем.

День весняного рівнодення є важливою віхою зміни сезонів, адже це й астрономічний початок весни. 

Як відомо, навесні день збільшується, а ніч скорочується. І 20-21 березня наступає момент, коли тривалість дня і тривалість ночі стають рівними. Такий день власне й називається днем весняного рівнодення.

У багатьох народів у різні часи весняне рівнодення було початком Нового року. Цей момент слугує відліком для важливих подій у різних релігіях, зокрема в іудаїзмі (Песах), християнстві (обчислення дати Великодня), ісламі (Навруз) тощо. У слов'ян під час осіннього рівнодення відзначали Весілля Свічки.

Весняне рівнодення - цікаві факти й астрономічні події

- Це тільки для мешканців північної півкулі рівнодення у березні є весняним, а ось у південній півкулі - навпаки, воно осіннє.
- З моменту весняного рівнодення тривалість кожного нового дня починає збільшуватися до дня літнього сонцестояння - знову ж таки, на відміну від південної половини Землі.
- Прийнято вважати, що під час весняного рівнодення тривалість дня і ночі однакова і становить 12 годин. Насправді цього дня Сонце візуально знаходиться довше над Землею завдяки ефекту атмосферної рефракції, тому день на кілька хвилин довший за ніч.
- Проміжок часу між двома однойменними рівноденнями називається тропічним роком і становить приблизно 365,2422 сонячних діб, ця різниця накопичується і за 4 роки становить 1 добу - той самий зайвий день високосного року.
- Сонячні промені цього дня падають прямовисно на екватор.
- У день весняного рівнодення на північному полюсі Землі вперше за 6 місяців сходить Сонце.
- Сонце в день весняного рівнодення сходить строго на сході і заходить строго на заході (з мінімальною похибкою).
- Традиційно 20 березня відзначається Всесвітній день Землі, який закликає всіх людей до усвідомлення того, що Земля - наш спільний дім, який слід любити, берегти і зберігати для наступних поколінь.



« повернутися до списку новин