Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Борітеся - поборете

Переглядів: 807

Український поет прожив лише 47 років, з них 24 — у кріпацтві, а ще 10 років на засланні. Втім, уже після його смерті з'явиться цифра, якою міг пишатись і поет, і кожен українець.

1384 – така кількість пам'ятників, які встановили українському поету в усьому світі. А це рекордний показник для діяча культури.

А якщо проглянути загальну статистику, то Кобзар поступився хіба що тоталітарним вождям. Звісно, більшість монументів Шевченку розташовані на території України — 1256, зате майже півтори сотні розмістились у 35 країнах.

Найбільше пам'ятників поету у Івано-Франківській області – більше 200, а от рідна Черкащина – має вполовину менше — 102 монументи і займає четверте місце.

Важко повірити, але донедавна існував один обласний центр без Шевченка, та 2014 року вінничани виправились.

Перше погруддя Шевченка встановили у Харкові за 20 років після смерті поета. У Києві — це відбулось аж 1939 року, і при тому, що відповідний комітет скликали ще на початку століття. За цей час встигли відхилити декілька сотень проектів і пересваритись за вигляд Шевченка і місце постаменту.

До речі, спочатку пам'ятник мав стояти на Михайлівській площі, там, де зараз княгиня Ольга. У 1919 році більшовики знищили фігуру княгині і встановили погруддя Шевченка, щоправда, з фанери. І лише за 20 років справжній пам'ятник постав навпроти Київського університету.

Помітні й певні тенденції зображення Шевченка. На початку минулого століття його відтворювали як чоловіка похилого віку в кожусі та шапці. А зі здобуттям Україною незалежності, Шевченка почали зображати молодим.

Одним із найоригінальніших є пам'ятник у Харкові, тут поруч з фігурою Кобзаря є ще 16 інших статуй. Частина — це герої творів поета, решта – данина радянській історії.

Перший пам'ятник за кордоном встановили у Казахстані, де Шевченко був на засланні. У 1964-му році він з'явився і у Вашингтоні, тоді на відкритті був присутній навіть екс-президент США Дуайт Ейзенхауер.

Однак найоригінальнішими виявились італійці — зобразили Кобзаря давньоримським оратором та одягнули в римську тогу. А от найвище місце на Землі, де встановлений монумент поетові — це пік Шевченка у Кабардино-Балкарії – 4200 метрів над рівнем моря.

З сайту 24 каналу (http://24tv.ua/tarasu_shevchenku_vstanovili_naybilshu_kilkist_pamyatnikiv_u_sviti_n640591)



« повернутися до списку новин