Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

День української писемності та мови

Переглядів: 1466

 "Єдиний скарб у тебе – рідна мова
Заклятий для сусіднього хижацтва.
Вона твого життя міцна основа,
Певніша над усі скарби й багатства"
П. Куліш

Українська мова й писемність - це здобуток культури, основа духовного багатства та інтелектуального потенціалу українського народу. 

Для нашої мови Україна - це єдина територія у світі, де може і має бути рідне середовище існування і процвітання.

Цього року День української писемності та мови відзначають у 19-й раз, оскільки свято започаткував у 1997 році тодішній президент України Леонід Кучма.

Згідно з православним календарем 9 листопада є днем вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Крім того, за традицією, у цей день по радіо в прямому ефірі транслюють "Диктант національної єдності", який можуть написати всі бажаючі.

Підтримати інтерес та посприяти відродженню рідної мови вирішила і Вільнянська районна бібліотека для дітей, яка  підготувала низку заходів до відзначення свята.

В бібліотеці оформлена книжкова виставка «Мова моя – перлина чарівна та тематична полиця «Щоб не забулась рідна мова, мандруємо в країну слова».

В день свята для учнів 4-Б класу ЗОШ №3 (м. Вільнянськ) бібліотекарями були підготовані тематичні відео-презентації : «Мова – життя основа» та «Як річка з роду і до роду, так мова з'єднує народ».

На заході діти в ігровій формі вивчали та вдосконалювали знання української мови: розгадували кросворд, пояснювали значення фразеологізмів, читали забавлянки, скоромовки та вірші про красу українського слова. На підтримку святкового настрою демонструвався мультфільм «Кухлик» за гуморескою Павла Глазового.

Для учнів 6-го класу Вільнянської гімназії «Світоч» проведено бесіду та вікторину під спільною назвою «Шляхами слов`янської абетки».

Презентація до дня мови



« повернутися до списку новин