Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Різдво 2017: історія і традиції свята

7 січня українці відзначатимуть Різдво.

Згідно з біблейськими оповіданнями, в цей день Ісус втілився в людському тілі.

Згідно з християнським віровченням, поява Ісуса – виконання давнього пророцтва про Месію – Сина Божого. Ісус був непорочно народжений від Святого Духа Дівою Марією, в місті Віфлеєм, де йому прийшли поклонитися три волхва як майбутнього іудейському царю. Після народження Ісус був відвезений батьками в Єгипет. Після смерті царя Ірода Ісус зі своїми батьками повернувся в Назарет.

У християнській церкві з кінця II століття аж до IV століття події Різдва згадувалися в день Богоявлення – 6 січня. Близько 200 року про таку практику згадує Климент Олександрійський.

Різдвяні традиції

Увечері 6 січня, в Святий вечір, після заходу сонця вся родина збирається за столом, на якому 12 пісних страв – за кількістю апостолів. Жодна зі страв не повинна залишитися недоторканною: кожну потрібно хоч трохи спробувати. Добре, якщо на столі горить свічка – живий вогонь. Головна страва вечері в Святий вечір – кутя.

Традиційно її готують із пшениці, але можна використовувати і інші цільні крупи. Крупинки, зерна – це символ людей, склеєних в людство. А в якості клею в куті використовують мед або цукровий сироп. Цією вечерею закінчується строгий Різдвяний піст: 7 cічня всі обмеження знімаються, і можна влаштовувати справжній святковий бенкет.

Звичайно, в цей день була заборона на будь-яка робота: шити, прати, прибирати (особливо виносити сміття з хати) не можна. Вся їжа повинна бути приготованою заздалегідь.

Гарна традиція, що змушує звернути увагу на себе, приділити час своїм близьким. До речі, в перші дні різдвяного тижня були поширені візити: належало відвідувати рідню і хороших знайомих. Але відвідування їх вдома мало бути саме візитом, а не гостюванням: заходили на 15-20 хвилин, не більше – з привітаннями та побажаннями.

Звичаї та обряди на Різдво

У переддень Різдва (6 січня) прийнято постити навіть тим, хто не дотримувався всього різдвяного посту. В українських сім’ях зазвичай готуються з самого ранку: йдуть до церкви, а потім готують вечерю на 12 страв, вбираються і сідають за стіл, коли зійде перша зірка. Вважалося, що не можна зустрічати Різдво в чорному.

Так само в Святий вечір (6 січня) хлопці і дівчата переодягаються і ходять по домівках, співаючи пісні-коляди і випрошуючи у господарів частування і гроші.

Дванадцять наступних днів після Різдва називаються святими днями або святками (до 17 січня).

інформація з сайту: http://fakty.ictv.ua/ua/ukraine/20170103-rizdvo-2017-istoriya-i-tradytsiyi-svyata/

« повернутися до списку новин