Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Володимир Івасюк — один із творців української естрадної музики

Переглядів: 5996

Автор «Червоної рути» належить до засновників української естради. Написані Івасюком україномовні пісні ставали переможницями всесоюзних і міжнародних конкурсів. Відмова писати музику на російськомовні тексти коштувала композиторові життя.

4 березня Володимиру Івасюку могло б виповнитись 68 років: цікаві факти про життя та творчість 

Чернівчанин Володимир Івасюк — постать унікальна, адже він фактично започаткував у 1960-х роках нову українську естрадну культуру.

Його чудові пісні, які знають і співають далеко за межами України, є і завжди залишатимуться сучасними. 

Усім відомо, що Володимир Івасюк чудово грав на фортепіано та гітарі. Та насправді у Володимира були всі шанси стати всесвітньовідомим скрипалем-віртуозом. Ще в дитячі роки його талант розгледів вчитель в рідному містечку Кіцмань. Саме він умовив батьків відпустити зовсім юного школяра Володю до Києва на навчання у школі обдарованих дітей імені Лисенка. Та основним інструментом, котрий так талановито опанував Івасюк був альт. 

Свою першу пісню Володимир Івасюк написав у 1964 році. Вона називалась "Колискова". Сам Володя написав музику, вірші написав його батько. 

Він створив у школі дівочий вокально – інструментальний ансамбль "Буковинка". За активну творчу діяльність та перемоги ансамбль нагородили поїздкою по Дніпру. 

Він прожив досить мало — 30 років. Проте за цей короткий час він встиг написати 107 пісень, 53 інструментальних творів. Також був автором музичних супроводів до спектаклів. Івасюк вважається основоположником естрадної музики в Україні. 

Загинув у Брюховицькому лісі під Львовом. У 2009 році Володимиру Івасюку присвоєно звання Героя України (посмертно). 12 червня 2014 року Генеральна прокуратура України поновила закриту кримінальну справу про смерть Володимира Івасюка. "Вбитий "співробітниками" КГБ", – заявив прокурор Львівщини Роман Федик в лютому 2015 року. 

Всі знають Івасюка як легендарного музиканта та композитора. Та мало кому відомо, що за спеціальністю він — медик. Навесні 1972 починається львівський період у житті Володі: він переїжджає до Львова, де стає студентом підготовчого композиторського факультету Львівської консерваторії та переводиться на IV курс Львівського медичного інституту. Володя закінчує медичний інститут і вступає в аспірантуру на паталогічну фізіологію. 

Наприкінці 80-х років батько Володимира Михайло Івасюк отримав бандерольку з листом від Всесоюзного вгентства з авторських прав. В листі йшлося про таке: "З приємністю надсилаємо Вам екземпляр II тому збірника пісень вашого сина В.Івасюка, який вийшов у видавництві "Дума м’юзик" в обробці Олеся Кузишина". Знане в Нью-Йорку видавництво запланувало видати 6 збірок з понад 60-ма найбільш відомими піснями Володмира. Це було перше значне та якісне видання творів Івасюка. 

“Французи, італійці, росіяни і всі інші народи співають своїми мовами, і їх ніхто не називає націоналістами. А ми, українці, вже з самої колиски стаємо націоналістами, якщо матері співають нам українські колискові. Тому нас перевиховують у концтаборах. Українець перестає бути націоналістом аж тоді, коли зневажає свою мову, пісню, свої національні традиції, любить усе, крім свого рідного”.

Володимир Івасюк



« повернутися до списку новин