Вільнянська районна рада
Вільнянський район Запорізької області

Звернення проти каолінового кар’єру підтримано депутатами Вільнянської районної ради

Переглядів: 1752

28 квітня 2017 року відбулась чотирнадцята сесія Вільнянської районної ради. З поміж інших важливих для районну питань, депутатами було підтримано звернення ініціативної робочої комісії проти побудови каолінового кар’єру на території Павлівської сільської ради. Присутні депутати одноголосно підтримали звернення та доручили голові Вільнянської районної ради, Салякіну Андрію Олександровичу, відправити рішення сесії разом з додатком до відповідних інстанцій.

«Жителі с. Біляївка,  с. Зелене, с. Роздолля та м. Вільнянськ  категорично проти будь-яких дій ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат». Їх дії матимуть незворотні наслідки для екології. Директор змінюється по кілька разів на рік. Вигодонабувачі  зареєстровані на Кіпрі (згідно відкритих даних з реєстру юридичних осіб). Засновниками ТОВ є жителі Кіпру та житель Одеської області Вотінцев Олександр Володимирович і вразі якихось негараздів, швидко зміниться і реєстрація з м. Вільнянськ і не буде куди звертатись за правдою.

З 2006 року заснування  ТОВ «БЗК»  знаходиться на обліку у Вільнянської ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області, та станом на травень 2016 року ніяких податків не сплачувалось. Не мали ні персоналу, ні бухгалтера, ні устаткування, ні транспорту, лише директор. У 2011 році реєстрація ТОВ «БЗК»  була проведена за адресою у м. Вільнянськ, вул. Зачиняєва, 20, підвальному приміщенні багатоквартирного будинку. Зараз же ТОВ «БЗК» орендують приміщення у 8 кв. метрів у м. Вільнянськ, Бочарова, 16. Отже це типова фірма-оболонка, якими зазвичай користуються підприємці для мінімізації доходів, прибутків та шахрайств.

При тому, що є діючий мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення, власників паїв «шахрайськими» методами та обіцянками умовляють на «продаж» прав, чи відмову від них за «винагороду»  на користь осіб зацікавлених у видобутку каоліну. Не спиняє їх і те, що на 20 з 30 земельних ділянок, які підпадають під план роботи ТОВ, є договори оренди і є фермерські господарства, які орендують землю для використання за цільовим призначенням і вирощують хліби. За планом не достатньо якісний каолін розмістять на прилеглих територіях, чим знищать ще більші площі землі.

Власники побоюються, що їхню землю відберуть за безцінь (у селян інколи це єдине джерело постійного доходу). А ті, у кого не «куплять» зараз - потім землі припадуть каоліновим пилом і втратять свою цінність. Те ж саме чекає і на огородину людей.

Необхідна для збагачення вода, при викачці з системи загального постачання, знизить тиск у трубах, це при тому, що наш район вже давно потерпає від нестачі питної води, якщо ж воду для каоліну братимуть з природних джерел - ставків, ґрунтових вод - це знекровить всі найближчі території.

Заплановане інженерне обладнання території (з пояснювальної записки):

Водопостачання - від 1635 тис.куб.м/рік до  3270 тис.куб.м/рік.

Каналізація - від 1308 тис.куб.м/рік  до 2616 тис.куб.м/рік.

Електропостачання від 13 млн.кВт-г/рік до 26 млн.кВт-г/рік.

Потреба прописана, але звідки будуть брати такі об’єми води і електроенергії?

Заплановані дві виробничі лінії (по 100 тис. т на рік кожна) змусять комбінат працювати 24 години на добу 7 днів на тиждень. Вивезення-ввезення вкрай розіб’є дороги, забруднить навколишнє середовище транспортними викидами, дисперсним каоліновим пилом.

Глина, що лежить кілька мільйонів років під вагою землі (глибиною  5-30 метрів), не буде легко добуватись. Будь-які гірничо-добувні проекти передбачають підривні роботи.

Каолін, звісно, має хімічні домішки, сполуки металів. Відповідно до проекту вже виявлені домішки кварцу, граніту, заліза, та не виключена наявність у покладі, чи під ним «радіаційних» залежів. Серед населення є побоювання щодо наявності під каоліновим бар’єром радіоактивних уранових руд.

У посадці дерев, зі сходу поля, йде газова труба діаметром  1200 мм. Охорона зона якої, відповідно до закону, становить 300 м у кожен бік. У 2005 році попередні «підприємці» пропонували переносити газову трубу. З того часу закон не змінився, труба й досі там, а охорона зона нанесена на карту поля розробниками проекту і займає пів «каолінового» поля.

Всі підписанти листа заявляють, що зведення ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» кар’єру із видобутку та збагачення каоліну з комплексом будівель та споруд:

Не сприятиме зросту економіки території, не зробить її інвестиційно привабливою. Не покращить демографічне становище. Всі жителі навколишніх поселень (с. Зелене, с. Біляївка, м. Вільнянськ та інші) стануть учасниками видобувного, переробного та транспортувального процесу. Активний шум та вібрація повільно та впевнено руйнуватимуть житлові будинки та господарчі будови. Видобутий каолін буде перевозитись вулицями сільради, розтрушуючи каоліновий пил навкруги, добиваючи дорожнє покриття. Необхідна для збагачення вода, при викачці з системи загального постачання, знизить тиск у трубах, це при тому, що наш район вже давно потерпає від нестачі питної води.  Громадяни залишаться без питної води та навіть технічної. А використана вода буде зливатись до найближчого ставка. Підключення комбінату знизить напругу у електромережі, яка і так досить низька.  Рівнинний ландшафт та постійні вітри розноситимуть пил далеко за межі комбінату, покриваючи біло-сірим прошарком територію радіусом до 5 км. Постійно зволожувати відвали ТОВ «БЗК», звісно, не буде. Не вивченим є питанням радіаційного забруднення та впливу на здоров’я жителів, ніяких соціальних гарантій, ні медичного страхування для жителів зони впливу немає. На даний момент ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» претендує зайняти ділянку у 160 га, 75 га з яких - орні землі. Свої законні частки - паї мають 30 громадян. Землю зароблену дідами відберуть.  Насадженні за планом дерева, які повинні затримувати пил, виростуть через 5-10 років.

У кінці 2015 року ТОВ проводило буріння на території, не попередивши про свої дії сільраду. У травні 2016 року відбулась зустріч з представниками Павлівської сільської ради, Вільнянської районної ради та народним депутатом України - Кривохатьком Вадимом Вікторовичем, де була виражена чітка позиція влади проти збагачувального комбінату. Вийшла після цього відповідна стаття в газеті «Дніпровські вогні», ТОВ «БЗК» це не зупинило, вони провели перереєстрацію своєї організації і потроху вели «роботи» з власниками земельних паїв. У селі Біляївка проводились зустрічі представниками ТОВ «БЗК», сельчани однозначно були проти комбінату. Не зважаючи ні на що, підприємство веде свою політику.

Особливо бентежить те, що кожного разу представники фірми розповідають різне, об’єми виробництва, потужність підприємства зростає з разу в раз. Не виключена можливість того, що кінцева ціль ТОВ «БЗК» зовсім не видобуток і збагачення каоліну. Головним злочином вважаємо знищення земель сільськогосподарського призначення. Споконвіку наші чорноземи годували людей, а за сучасних технологій та розумного використання землі, наш район може прогодувати цілу країну. Зрозуміло, що шкоди від такого видобутку буде більше, ніж зиску.

Просимо допомогти  жителям с. Біляївка, с. Зелене, с. Роздолля, с. Значкове та м. Вільнянськ у вирішенні зазначеного питання і не провокувати людей на відчайдушні кроки. Не допустити «офшорну» фірму на нашу землю, перетворивши наш район в сировинну провінцію. Захистити нашу землю, екологію та здоров’я наше та наших дітей.»

_________________

Текст звернення був затверджений на засіданні робочої  ініціативної комісії з питання розміщення ТОВ «Біляївський збагачувальний комбінат» 06 квітня 2017 року.



« повернутися до списку новин